SNG pripravila reprezentatívnu výstavu slovenskej moderny

29.03.2012 Bratislava

Bratislava 28. marca (TASR) - Slovenská národná galéria (SNG) pripravila výstavu Moderna, ktorú verejnosti sprístupní vo štvrtok 29. marca vernisážou o 18.00 h. Jej podnázov "...to najlepšie, čo doma (v galérii) máme..." prezrádza kvalitu vybraných diel od domácich výtvarníkov.

Podľa Kataríny Bajcurovej z SNG je to reprezentatívny výber zo slovenskej výtvarnej moderny – umenia prvej polovice 20. storočia. Na výstave v Esterháziho paláci SNG je najviac malieb, expozíciu spestrujú práce na papieri, grafika a ukážky sochárskych diel. Sú od najvýznamnejších predstaviteľov slovenskej moderny – Antona Jaszuscha, Martina Benku, Miloša Alexandra Bazovského, Ľudovíta Fullu, Mikuláša Galandu, Imra Weinera-Kráľa, Kolomana Sokola, Cypriána Majerníka a mnohých ďalších. Výber známych i menej prezentovaných diel je zo zbierok SNG. Tá sa rozhodla pripraviť špeciálnu výstavnú kolekciu, keďže v ostatných rokoch pre dlhodobo nepriaznivý stav svojich priestorov a odkladanú rekonštrukciu objektu nemohla plnohodnotne prezentovať zbierky moderného umenia prostredníctvom stálej expozície.

Pojem slovenská moderna označuje výtvarnú tvorbu, ktorá v 20. až 40. rokoch 20. storočia reagovala na západoeurópske avantgardné a modernistické hnutia vývoja umenia a pokúsila sa o ich špecifické prevzatie a spracovanie. Aplikovanie modelu západnej kultúry do prostredia zaostávajúcej, v prvej polovici 20. storočia ešte prevažne agrárnej civilizácie sa nedialo priamočiaro a jednosmerne. V odlišnom historickom slovenskom priestore dochádzalo pri prijímaní nových umeleckých podnetov k posunom a oneskoreniam. Bolo tu viac osamelých a osobnostných iniciatív bez sústredenejšieho skupinového či programového zázemia. V tomto prostredí znamenalo umenie vždy aj niečo iné ako len umenie, najčastejšie zápas o nové ideály, o vykročenie z pút historickej anonymity, o hľadanie národnej identity i zápas za obhájenie a potvrdenie svojho práva byť umením.

"Diela reprezentujú domáci variant, náš vlastný príbeh výtvarného modernizmu. Ponúkame návštevníkom, aby sa na vlastné oči presvedčili, že aj na Slovensku vznikli autentické a originálne umelecké diela, ktoré dokážu osloviť, ktoré poznáme, milujeme a radi sa k nim vraciame," zdôvodňuje Bajcurová.

Výstava potrvá do 28. októbra.
 

Vyberte región